Rólunk

2016.10.26. 7:54:32

Munding Aliz állami ösztöndíjas!

Rangos ösztöndíjat nyert a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának (MNÁMK) egyik tanulója: Munding Aliz (11 B) október 20-án, Budapesten vehette át a magyar kormány által valamely nemzetiséghez tartozó diákok számára alapított tanulmányi támogatást.

A diáklány elmondta: két feltételnek kellett megfelelni ahhoz, hogy megkaphassa az ösztöndíjat. – Valamely nemzetiséghez kell tartozni: nálam ez adott, Hajóson születtem, családom mindkét ága sváb. A német nyelv miatt jöttem a bajai iskolába tanulni, rendszeresen részt veszek nemzetiségi rendezvényeken is. Továbbá 4-es fölötti tanulmányi átlaggal kell rendelkezni, és ezt tartani is kell az ösztöndíj folyósításának két éve alatt – mondta Munding Aliz. Elárulta: az összeget könyvek vásárlására és egy laptop beszerzésére szeretné fordítani, hogy minél jobban felkészülhessen az érettségire. Fontos számára német identitása, a szülők, nagyszülők anyanyelvének, életkörülményeinek, hagyományainak ismerete, őrzése, akár még felsőfokú tanulmányait is szívesen folytatná ebben az irányban. Mint kiemelte: bár otthon leginkább magyarul beszélnek, mégis gyakran előfordul, hogy a nagymamájának épp nem jutnak eszébe a megfelelő magyar kifejezések, és sváb nyelven szól hozzájuk.

 

Az ösztöndíj célja, hogy lehetőséget biztosítson a nemzetiségekhez tartozó tanulók számára a minél eredményesebb tanulmányokhoz és érettségihez – emelte ki Szauter Terézia, az MNÁMK főigazgató-helyettese. – Az országban 20 nemzetiségi középiskolájában hirdetik meg ezt a tanulmányi ösztöndíjat, 11-es tanulók számára, akik két éven át havonta 60 ezer forintos támogatást kapnak. A program végső célja, hogy a különböző nemzetiségekből kerüljön ki az az értelmiségi réteg, amely tovább tudja vinni az identitást. Fontos, hogy az országban élő 13 nemzetiséghez tartozó diákok minél tovább tanulhassanak, jussanak be egyetemekre, főiskolákra. MNÁMK-s diák hatodik alkalommal kapott ösztöndíjat és elmondhatjuk: jól sáfárkodtak vele. Tanulást segítő eszközöket, könyveket vásároltak belőle, mindannyian tovább is tanultak, a legidősebb lassan már be is fejezi az egyetemet – ismertette az intézményvezető.

forrás: baja.hu