Rólunk

2016.09.21. 16:27:38

Bővül intézményünk

A Magyarországi Németek ÁMK-ja közalapítványi fenntartójának kuratóriuma 2015 novemberében döntött az intézmény épületegyüttesének bővítéséről. A kivitelezés ez év őszén kezdődhet meg.

A beruházás új általános iskolai oktatási épület jelent. Az épület a jelenlegi szárnyból emelt szintű zárt folyosón lesz megközelíthető a telek keleti felén, a városközpont irányában. A fejlesztés feltétlenül szükséges, mert a megnövekedett diák létszámot a rendelkezésre álló épületegyüttes már nem tudta maradéktalanul kiszolgálni. A fenntartó évek óta kénytelen volt tantermeket bérelni. Az általános iskola megfelelő elhelyezése az óvoda és a gimnázium számára is előnyt jelent az így felszabaduló oktatási tér megfelelő kihasználásával.

Az új épület egyaránt megfelelve a magyar és német előírásoknak 21. századi színvonalon biztosítja majd a teljes felső tagozat megfelelő elhelyezését. A tervezett felépítmény három szintjén 8 tanterem és 2 csoportszoba, valamint az ezeket kiszolgáló helyiségek és közösségi terek lesznek.

Az általános iskola új épülete színvilágában illeszkedni fog a már meglévő épületegyütteshez. Funkcionálisan is kapcsolódik ahhoz, hiszen az ott tanulók és dolgozók zárt folyosókon tudják megközelíteni ezt az épületet is, illetőleg érhetik el az épületegyüttes bármely pontját.

A beruházás összköltsége bruttó 460 millió forint, az összeget teljes egészében a fenntartó közalapítvány biztosítja.

A tervezést és kivitelezést is magába foglaló közbeszerzési eljárás során a Merkbau Kft. nyert. A vállalkozás a már beadott építési engedély birtokában, várhatóan októberben megkezdheti az építkezést.

Jelenleg a beruházást előkészítő munkálatok folynak, az építkezés érdekében megtörtént a campusnak a szomszédos telekkel történő egyesítése. Ennek következtében az intézményt körülvevő kerítés keleti végét áthelyezik, továbbá a Fáy és a Völgy utca közötti átjárást biztosító járda időszakos megszüntetése is szükségessé válik. Fakivágás csupán a tervezett épületet közvetlenül érintő területen lehet. Az építkezést akadályozó valamennyi fát, így a 2011-ben faültetési akció keretében a járda mellé elhelyezett fasor valamennyi egyedét is átültetik. A járda áthelyezésével kapcsolatban a beruházó közalapítvány és Baja önkormányzata közösen keresi a legjobb megoldást.

Az új általános iskolai épület kivitelezésének és a műszaki átadásnak a szerződésben rögzített határideje 2017. június 30. Így a következő tanévben az intézmény felső tagozata már a beruházás által kínált jó körülmények között kezdheti meg a munkát.

Az építkezéssel összefüggésben kérjük a lakosság türelmét, különösen a közlekedésben előforduló lehetséges kellemetlenségekért!