Rólunk

2017.10.24. 15:14:03

Látogatóban a 2011-es Év Mesterénél

Okt. 16-án délután 24 kollégista gyerekkel a kárászi fazekasmesternél, Mezei Ottónál voltunk látogatóban.

Ő 2011-ben a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban az Év Mestere címet kapta munkásságáért: a hagyományos kézművesség – óbányai (sváb) kerámiák készítéséért.

 A gyermekek és az érdeklődők számára foglalkozásokat tart, így ismerteti meg a népi fazekasságot, a hagyományápolás fontosságát.

A fazekasságon kívül mesterfokon sző és hímez. Műhelyében – amely egyben a sváb népi kerámia múzeuma is – a látogató betekintést nyerhet a népi kézművesség különböző ágaiba.

Látogatásunk során a fazekasmester nekünk is bemutatta a korongozás fortélyait, elmesélte, honnan származik és melyik a jó alapanyag a fazekaláshoz, s közben svábul nevezte meg azokat az eszközöket, amiket alkalmaz a kerámiák készítése közben.

A szemünk előtt elkészített agyagtála nagy tetszést váltott ki közönségéből: a diákok néma csendben figyelték, hogyan lesz némi ügyességgel egy kis darab agyagból értékes tál. Hatalmas tapssal jutalmazták az eredményt.

Megismertette a mázazás és az égetés módját is: megvan még a régi égetőkemencéje is, de már elektromos kemencében égeti ki munkáit. Ezután a népművészeti gyűjteményben a környéken élő német nemzetiségek egykori ruházati és használati tárgyainak kiállítását tekinthettünk meg.

Megismerkedhettünk a németség mindennapos tárgyaival, cserépedényeikkel, otthonuk berendezéseivel, történeteket hallgattunk öltözködési hagyományaikról, szokásaikról.

Később a faluban élő mesterek közül egy méhészt látogattunk meg, aki elmesélte a méhekről – méhészetről való hasznos tudnivalókat. Az érdekes ismertető után mézkóstolás következett: hárs-, akác-, selyemfű- és propoliszos mézet is kóstolhattunk nagy örömünkre.

Mindkét mesternél lehetőség nyílott kézműves termékeik megvásárlására is.

Kirándulásunkat a Kelet-Mecsek csodaszép őszi tájai még élvezetesebbé varázsolták számunkra. Kár, hogy ebben a gyönyörű időben nem maradt időnk a környék bebarangolására!